Slapen

Niet goed slapen = slopend

Al jaren behandel ik patiënten die snurken en slaapapneu hebben ; zij zijn moe zijn en hebben alle andere verschijnselen  die daarbij horen.(zie www.apneuvereniging.nl)

Volwassenen die slaapapneu hebben zijn overdag vaak heel moe, kinderen reageren net andersom; het blijkt dat kinderen die overdag heel druk zijn (ADHD) vaak last hebben van snurken/slaapapneu! 

Vaak zie ik ook mensen die slecht in slaap kunnen komen. Dit komt steeds vaker voor, juist ook bij kinderen en jong volwassenen; 3x raden hoe dat komt.... Ooit gedacht aan blauw licht van beeldschermen?

Een expert op dit gebied  is Dr. K.E.Schreuder; stichting Sein in Zwolle; eind november 2014 hoorde ik hem bij een bijeenkomst van de Apneuvereniging  spreken over snurken &slaapapneu bij kinderen. Twee uur op het puntje vd stoel gezeten, zeer boeiend!

Als je niet goed de slaap kunt vatten, komt dat vaak door een gebrek aan slaaphygiëne; er zijn een paar basisregels; begeleiding en uitleg zorgt ervoor dat het  in jouw situatie begrijpelijk wordt hoe te handelen in de laatste momenten voordat je gaat slapen.

Als je "slaaphygiëne" googled komen er al veel algemene adviezen; voor persoonlijke begeleiding www.context-praktijk.nl 

Ik kocht Hush Smart Earplugs: https://hush.technology/ slimme oordoppen: draadloos verbonden met je Smartphone; filtert omgevingslawaai weg maar met behoud van je eigen weksignaal en eigen inslaapmuziek

Deze worden in mei 2016 geleverd; ben benieuwd

Blauw licht speelt een grote rol in het bioritme van je lichaam.Normaal voert het lichaam zodra de zon zakt de aanmaak van Melatonine op, een hormoon wat slaperig maakt. Maar als mensen 's avonds blauw licht blijven zien, van beeldschermen van telefoon of televisie bijvoorbeeld, wordt die produktie verstoord, en wordt het in slaap komen bemoeilijkt.

I-phone versie 9.3 bezitters kunnen medio 2016 gebruik maken van Night-Shift: die zorgt ervoor dat de I-phone minder blauw licht afgeeft naarmate het later wordt op de avond. Hoe later het wordt hoe roder het beeld wordt.

Voor de Apple computers is F.flux te gebruiken. Android-gebruikers kunnen Twilight of Blue Light Filter downloaden.