Tandartskosten nog steeds aftrekbaar »
Tandarts wordt mondarts
Tandarts wordt Mondarts: vroegdiagnostiek ook rondom de mond
Wij kijken niet alleen naar de harde zaken in de mond, de tanden en kiezen, maar ook naar de weke delen in de mond en de keel: het tandvlees, de slijmvliezen van de wang, het verhemelte, de keel, en heel belangrijk, de mondbodem en naar de zijkanten van de tong. Bij iedere halfjaarlijkse controle kijken we of U daar geen narigheid van serieuze aard heeft, denk aan mondkanker, gezwellen van andere aard, cysten, ontstekingen, fistels, schimmels en ga zo maar door. Bij de minste twijfel wordt U doorverwezen naar de specialist op het UMCN St.-Radboud.

“ Een keer in je carrière als tandarts zul je een kwaadaardige mondaandoening bij een patiënt ontdekken”. Werd mij tijdens mijn opleiding verteld. Van alle keren dat ik patiënten voor controle van verdachte plekken heb doorverwezen is het helaas in 10 van de gevallen raak geweest. En niet alle patiënten hebben het overleefd. Wij letten er dus scherp op en verwijzen liever te vroeg dan te laat.

Daarnaast kijken wij ook verder naar het gebied rondom de mond. Regelmatig maken wij mensen erop attent om eens naar een dermatoloog te gaan vanwege verdachte plekjes op de huid in het hoofd- halsgebied. Hierin is de tandarts complementair aan de huisarts. Daar komt nog bij dat wij als tandartsen, als eerstelijnshulpverlener het merendeel van de Nederlandse bevolking, ook al zijn ze niet ziek, toch 2 X per jaar in de praktijk krijgen. Een kaakchirurg uit Utrecht (Dr.R.van Es) stelde onlangs dat bij ouderen er een snel stijgende incidentie is van carcinomen en melanomen van de zonbeschenen huid, vooral in het gezicht en de lip. Doordat men tegenwoordig tot op steeds hogere leeftijd het gebit kan behouden speelt de tandarts een steeds grotere rol in de vroegherkenning van huidtumoren in het gezicht en hals.